Varukorg

Vad är skillnaden på olika padelracket?

Publicerat av Evopros AB
Vad är skillnaden på olika padelracket?

Vad skiljer egentligen padelracket åt? Det är en del du bör känna till – vilket vi reder ut i denna artikel.

Padelsporten har i princip hur många racketmärken som helst. Och varje märke har en rad olika modeller. 

Då är det självklart att det blir svårt att hitta det racket som passar just dig. 

Men för att hitta rätt i denna djungel är det bra att veta vad du själv gillar och vad som faktiskt skiljer racketarna åt. 

Vi har riktat in oss på fyra punkter. 

Formen

Man brukar säga att padelracketar finns i tre olika former: runt, droppformat och diamantformat. 

Om vi börjar med runda racketar så är de just precis runda i formen, vilket gör att den optimala bollträffen, det som kallas för sweetspot, blir väldigt central. 

Det diamantformade racket är bredast upptill och smalnar sedan av ner mot handtaget. Det leder till att sweetspot hamnar högre upp i racket. Detta är något som de som kommer från tennisen brukar tycka om. 

Droppformade racketar kan man säga är ett mellanting av dessa två. 

Vad som är bäst är helt och hållet en smaksak. Men generellt brukar man säga att de som prioriterar smash och hårda slag har större nytta av diamantformade racketar och att de som söker kontroll och säkerhet i första hand föredrar runda racketar.

Men detta är långt ifrån hela sanningen. Några av världens bästa smashare spelar med rundra racketar.  

Balansen

Detta är en viktigare punkt än vad man kan tro. Vad vi avser med balans är var racketen har sin tyngdpunkt. 

Ett racket kan vara väldigt topptungt, vilket innebär att rackets tyngd kommer så långt ifrån handen som möjligt. Det ger dig en maximal hävstång och därmed en förmåga att slå väldigt hårt. Men det innebär också en ökad belastning på armen och armbågen. Tänk att du håller i en hammare. Håller du längst ut på skaftet blir den väldigt ”topptung”, håller du däremot nära huvudet känns hammaren mycket lättare.

Balans och form kan hänga ihop. Det är vanligare att runda racketar har en låg balans nära handtaget, medans diamantformade racketar har en hög balans. 

Vikten

Ett padelracket varierar i vikt från ungefär 330-380 gram. Det låter inte mycket – men det är stor skillnad. Och ju mer erfaren du är desto lättare känner du skillnaden. 

Faktum är att några få gram, till exempel ett ramskydd, kan innebära en ganska stor förändring i racketens känsla. 

Vad som är bäst är också en smaksak, men även en fråga av vad du klarar av och vad du prioriterar. Ett tungt racket gör det lättare att slå hårt, men blir å andra sidan svårare att röra snabbt i luften. 

Generellt väger damracketar något mindre – men även här varierar det.

Hårdheten

Lite förenklat så består racket består av en ram, en kärna och en yta. Allt påverkar hur racketen uppfattas av dig som spelare. 

Ramen är oftast gjord av kolfiber som är hållbart men ändå lätt. 

Kärnan är gjord av ett skumliknande material som är perfekt anpassat för att klara massor av hårda slag. 

Ytan varierar men de vanligaste materialen är galsfiber och kolfiber.

Om vi ska nörda ner oss lite så kan vi berätta att kolfiberytor varierar beroende på hur många koltrådar per kvadratcentimter som används. Det är därför det kan stå 3K eller 18K på ett racket. Det betyder att det är 3 000 koltrådar eller 18 000 koltrådar per kvadratcentimeter. Ju fler desto stummar kan racket kännas. Men ger å andra sidan en väldigt fin kontroll.

Vad som blivit allt vanligare på senare år är racketar med mönster i ytskiktet. Dessa kan se olika ut, men har samma syfte: att ge mer skruv i slagen.

Nu vet du! Spana in vårt sortiment av padelracket och skaffa det padelracket du vill ha!

Äldre inlägg Nyare inlägg

Swedish
Swedish