Varukorg

Vad är padel?

Publicerat av Evopros AB
Vad är padel?

Ja, vad tusan är egentligen padel? Eftersom du hittat till denna artikel utgår vi ifrån att du är nyfiken på svaret. Så då kör vi!

Padel är i korthet en racketsport med starka släktband till tennis. Den uppfanns i Mexiko och spreds med åren till både Spanien och Argentina. Nu är den på väg att bli stor i stora delar av världen. Det finns närbesläktade sporter, inte minst i USA, som påminner mycket om padel: paddletennis och platform tennis är två exempel.

Sporten brukar oftatst benämnas som en hybrid mellan tennis och squash. Skälet till detta är att det är en form av tennis som även har väggar.

Padel spelas i tävlingssammanhang alltid som dubbel, alltså två mot två. Man räknar precis som i tennis och reglerna är väldigt snarlika. Det är just väggarna som är den stora skillnaden och som därför har speciella regler.

I korthet: bollen får bara studsa en gång i backen på din och din partners sida. Men sedan är det fritt för er att låta bollen studsa i väggen en eller flera gånger innan ni slår. Ni kan dessutom välja att slå bollen i vägg för att sedan passera nätet till motståndarnas planhalva.

För att krångla till det lite mer så är väggarna gjorda av två olika material. Kortsidan och början av långsidan består av glas eller betong, en yta som ger jämn och fin studs. Men resten av kortsidan består av ett galler.

För just gallret gäller särskilda regler. Du får låta bollen studsa in i gallret (vilket ger en helt oförutsägbar studs), men du är inte tillåten att själv slå bollen i gallret och sedan över nät.

När är en boll ute då? Svaret är att om bollen tar i vägg eller galler före backen så är den ute. Väggarna fungerar då som linjerna gör i tennis. Men precis som i tennis är det fullt tillåtet att slå bollen på volley.

Taktiken? Padel handlar om att så ofta som möjligt vara i volleyposition. Både du och din partner ska sträva efter att vara nära nätet just för att få slå volley och smashar. Då får ni spela bollen uppifrån och ner.

I anfall strävar man dessutom efter att spela slag med underskruv. Det gör att studsen blir låg, särskilt efter en väggstuds – vilket i sin tur tvingar motståndarna att slå nerifrån och upp.

Hur vinner man poäng i padel? Det vanligaste sättet är helt enkelt att man tvingar motståndarna till att missa: att slå i nät eller ut.

Men det går att slå vinnande slag. Ett vinnande slag är antingen att bollen studsar två gånger i backen, eller att ni slår så hårt att bollen studsar tillbaka på er sida. Riktigt skickliga spelare kan även smasha bollen så att den helt enkelt flyger ut ur buren.

En padelbana är klart mindre än en tennisbana: 10x20 meter. Dessutom är ni fyra på den, vilket gör att ytorna blir mycket mindre. Men ytor finns alltid och i padel handlar det om att försöka få motståndarna i rörelse. Att helt enkelt slå bollarna där motståndarna inte står. Det lag som försvarar sig försöker hela tiden överta nätet. Detta sker oftast genom bra lobbar som tvingar motståndarna att backa. Därför ser man ofta poäng i padel där de två lagen böljar likt vågor fram och tillbaka. Ett lag backar – det andra går fram på nät. En bra lobb tvingar i sin tur bak laget på nät och det andra laget kan avancera.

Äldre inlägg Nyare inlägg

Swedish
Swedish