Varukorg

Padelns historia - hur började det?

Publicerat av Evopros AB
Padelns historia - hur började det?

Enrique Corcuera var en levnadsglad mexikan som var gift med Viviana, en före detta Miss Argentina.

Alla vi som älskar padel har det paret att tacka för mycket. 

Varianter av padel har funnits länge, inte minst i USA där bland annat spelet Platform Tennis uppfanns för att kunna bedrivas på hangarfartyg. 

Det var av sådant som Herr Corcuera tog inspiration av då han bestämde sig för att göra om sin squashbana vid sin villa i Acapulco i Mexiko. 

Han skapade en bana som var ungefär 20 meter lång och tio meter bred och lät banan få väggar som bollen kunde studsa emot. Enligt myten skapades väggarna runt den lilla tennisbanan för att skona grannarna.

Racketen var gjord av trä och påminde mycket om just en paddel. Till en början kallade Enrique sin uppfunna sport kort och gott för ”Paddle Corcuera”. 

Det här skedde enligt officiell historieskrivning 1969, men enligt det internationella padelförbundets hemsida byggde han sin bana redan 1962.

Enriques bana hade ganska låga betongväggar på sidorna och tre meter höga väggar på kortsidorna. 

Enriques spel blev väldigt populärt i vänkretsen och på sin födelsedag fick han en present av sin fru Viviana: den första officiella regelboken i det spel vi sedan kom att kalla för padel.

Men hur tog sig sedan sporten vidare – och varför är den så stor i Spanien och Argentina? 

Jodå, allt har sin logiska förklaring. 

Enrique hade en god vän i jetsetlivet, prins Alfonso of Hohenhole, som var en profil på den spanska sydkusten. Han förälskade sig så mycket i spelet att han bestämde sig för att bygga två banor i Marbella. Banorna byggdes vid Alfonsos hotell Club Hotell. 

Alfonso ändrade en hel del från banan i villan i Mexiko. Stängslet gjorde entré på sidorna. Och eftersom Alfonso rörde sig i ”de rätta kretsarna” blev padel snabbt väldigt populärt bland de välställda i Spanien. 

På samma sätt spreds sporten till Argentina. Miljonären Julio Menditenguia var god vän till Hohenhole och bestämde sig efter besök i Marbella att helt enkelt ta sporten till sitt hemland. 

Det var också Argentina som fick den första riktiga boomen av sporten. Efter ett antal år med ett fåtal banor small det bara till och på kort tid byggdes över 10 000 padelbanor i landet. 

Från Spanien togs sedan sporten vidare till fler länder via turister. 

1991 bildades slutligen det internationella padelförbundet och redan året efter började sporten att ha världsmästerskap. 

Men det fanns ett problem: sporten hade utvecklats olika på varsin sida av Atlanten, vilket gjorde det knepigt att mötas. I Argentina spelades det på snabba underlag och det var till exempel förbjudet att gå på nät efter serven. 

Allt detta kom att lösas vid ett möte i Barcelona 1997. De stora länderna Spanien och Argentina kompromissade och kom fram till gemensamma regler: det som gav oss den sport vi alla spelar i dag. Där bestämdes också att sportens namn kort och gott skulle vara ”padel”. 

En annan stor händelse i sportens historia var när man i slutet av 80-talet uppfann den mobila banan med glasväggar – en bana som kunde monteras i sporthallar och som gjorde att publiken kunde se spelet på ett helt nytt sätt. 

Denna bana fick namnet Crystal Palace och fick en stor betydelse för sportens popularitet.

De första padelracketarna gjordes i trä och vägde betydligt mer än dagens högteknologiska vapen.

Sveriges första padelbana byggdes redan 1998 i Grevie utanför Båstad. Redan året efter spelade Sverige sitt första EM – i Waterloo i Belgien. Där tog de svenska damerna Elsa Warmland och Annika Lindstedt ett sensationellt brons.

Resten är härlig padelhistoria!

Nyare inlägg

Swedish
Swedish