Varukorg

Hur spelas padel?

Publicerat av Daniel Berg
Hur spelas padel?

Padel beskrivs ofta och enklast som en blandning mellan tennis och squash. Här reder vi ut reglerna och hur man helt enkelt spelar padel.

En padelbana är tio meter bred och 20 meter lång. Banan är omgärdad av väggar som är fyra meter höga på kortsidan och tre meter höga på långsidan. Långsidan består dessutom av en del glas och en del galler, eller stängsel. 

I tvälingsform spelas alltid padel som dubbel, alltså två mot två, vilket innebär att padel faktiskt är en lagsport. 

Det finns dock singelbanor, som är väldigt popolärt som träning eller som social företeelse. En singelbana är dock smalare, sex meter. 

Hur räknar man i padel?

Räknesättet i padel är exakt detsamma som i tennis, med vunna games och set. I tävlingspadel spelas det nästan uteslutande i bäst av tre set. Vid 6-6 spelas tiebreak. Vid vissa tävlingar bestämmer man sig för att ersätta det avgörande setet med ett supertiebreak, som går till tio. 

Hur spelar man padel?

Reglerna i padel är väldigt lika reglerna i tennis. Precis som i tennis har du två försök på dig att serva. Du har serverutor, precis som i tennis. Padelburens väggar fungerar som ytterlinjer. Det betyder att om bollen tar i väggen eller gallret före den studsar i baken är bollen ute. 

Däremot kan väggarna användas i spelet efter att bollen tagit i backen. Då kan du dels låta bollen studsa i väggen en eller två gånger och dessutom använda din vägg för att slå över bollen till motståndarnas planhalva. 

Serven har en regel som är viktig att komma ihåg. Det är nämligen enda gången det inte är tillåtet att pricka backen först och sedan gallret. En liten del av serverutan har däremot glas som vägg och där är det tillåtet att träffa, vilket oftast är smart då det ökar svårigheten för den som ska returnera serven. 

Taktik i padel

Enklaste taktiken i padel när man spelat en liten stund är att försöka inta nätet. Det är framme på nät då du och din partner får spela volley och smasha som de flesta poäng vinns. 

Därför är padel ett ständigt krig om att ”äga nätet”. Du och din partner har nätpositionen, då är det motståndarnas mål att antingen få er att missa eller att helt enketl sno nätet ifrån er. Det sker enklast via en bra lobb. Då tvingas ni springa tillbaka och motståndarna kan avancera framåt. 

Ett bra råd i padel är att du och din partner ska försöka ligga parallellt i banan. Om en är långt bak i planen bör den andra vara det också. Är den andra framme på nät bör den andra vara det också. 

Serven

Här skiljer sig reglerna en hel del från tennis. 

En padelserve får inte slås ovanför midjan och den måste dessutom studsa i backen först. Däremot går det lika bra att använda forehand som backhand när du servar. 

Det vanligaste är att serva med underskruv för att hålla bollen lågt, men det går att överraska motståndarna med alla möjliga typer av servar. 

Skruven

Padel spelas med väldigt mycket underskruv. Dels i grundskag, men även i volley och till och med i dina slag ovanför huvudet. 

Skälet är väggarna. Slår du bollen platt eller med överskruv kommer bollen att studsa högt från väggen. Underskruven gör att bollen håller sig lågt, vilket gör det svårare för motståndarna att hitta ett farligt slag.

Samarbete

Padel är en sport som hela tiden kräver att ditt samarbete fungererar med din partner. Man måste verkligen göra det tillsammans på banan.

Ett bra råd att ge är att överbelasta när man anfaller. Det vill säga: om ni spelar mot ett hörn bör ni båda röra er mot det hörnet. Vänder sedan spelet mot det andra hörnet bör ni båda snabbt förflytta er i sidled för att täcka både ett rakt slag och ett slag mot mitten.

Äldre inlägg Nyare inlägg

Swedish
Swedish